Domkirkens Museum

Bag alteret på 2. pulpitur finder du Domkirkens Museum. Her kan får du et indblik i Kirkens historie, kunst og arkitektur gennem skiftende udstillinger.

Åbningstider

Museet åbner igen 3. juni. Her kan du henover sommeren opleve udstillingen: C.F. Hansen - En mester i rum og lys.

Museet åbent mandag til torsdag kl. 11 til 16, fredage og søndage kl. 12 til 16. Der kan dog være lukket under kirkelige handlinger.

 

Omvisning

Det er muligt at bestille en omvisning i kirken. Her kan du høre om historien om Vor Frue Kirke, lære meget mere om Thorvaldsens udsmykning af kirken, se ruinerne fra middelalderkirken og komme op over hustagene og nyde udsigten over København.

En omvisning i dagtimerne koster 500 kr. og bestilles på e-mail: Kathrine@domkirken.dk

 

Frivillig?

Museets åbningstider varetages af frivillige medarbejdere. Kontakt kirke- og kulturmedarbejder Kathrine Schmidt på e-mail Kathrine@domkirken.dk eller telefon 61 61 62 20, hvis du har lyst til at deltage i arbejdet.

 

Udstilling: C.F. Hansen - En mester i rum og lys
København er i 2023 valgt som arkitekturhovedstad af UNESCO, og udstillingen er Københavns Domkirkes bidrag. 

En række QRkoder giver adgang til flere 360 scanninger af kirkerummet, som det ser ud nu og til tre modeller af C.F. Hansens ideal forestilling om det åbne kirkerum, hvor menigheden uden bænkerækker. Bemærk at Thorvaldsens statuer er i nicher, sådan som det oprindeligt var meningen i følge C.F. Hansen.


Da Christian Frederik Hansen omkring 1802 blev kaldet til København fra sit embede som bygmester i Altona, var det for at bistå hofbygmestrene her med at genopføre Christiansborg Slot og nyopføre et råd- og domhus. København var ødelagt efter flere brande, og bombardementet i 1807 lagde yderligere kvarterer i ruiner, så genopførelsen af stadens hovedkirke, Vor Frue Kirke, kom på listen over de bygninger han skulle skabe. 

Omdrejningspunktet for udstillingen er selve kirken og de to nabobygninger, Metropolitanskolen (der nu fungerer som Domkirkens Hus) og Soldins Stiftelse i Dyrkøb, som i udpræget grad er en helstøbt treenighed i hans værk. C.F. Hansens sans for proportioner og kubiske former, sans for rum, både bygningernes indre og i byens uderum, og hans udnyttelse af dagslysets skiftende accentuering af relief og rumlighed har givet titlen til årets udstilling: En mester i rum og lys