Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Bedre end ingenting – det er ikke godt nok

Bedre end ingenting – det er ikke godt nok


# Gamle nyheder
Udgivet onsdag d. 15. september 2021, kl. 13:42

I Bibelen står der, at at man skal elske sin næste som sig selv, og at man skal behandle andre, som man selv vil behandles. De to sætninger er ledestjerner for Hugs & Food. Vi møder udsatte og sårbare mennesker, som vi selv ønsker at blive mødt. Så enkelt er det

Af Justine Mitchell, daglig leder af Hugs & Food

Fra plastik til porcelæn
Da jeg begyndte at arbejde i Hugs & Food (tidl. Den Sorte Gryde red.), serverede vi mad til stedets brugere på røde plastiktallerkner. De var et uværdigt signal til de hjemløse om, at de måtte nøjes med mindre, end os andre. Og så blev det røde plastik erstattet med ensfarvet porcelæn. Porcelænet præsenterer maden flottere og nu matcher serveringen en hvilken som helst café i København. Og hvorfor skulle den ikke det? 

Røde plastiktallerkner eller porcelæn? Det kan måske lyde som en lille ting. Men det er blevet et mantra for os, at vi hele tiden skal være opmærksomme på, hvilke signaler vi sender til de hjemløse, der søger vores støtte.

LÆS OGSÅ: Hugs & Food fejrer 25 års jubilæum

Jeg hører ofte folk sige: Jamen, lidt er da bedre end ingenting. Men det holder ikke. Lidt er ikke godt nok. Og begynder vi først at kigge vores praksis efter i sømmene ud fra dette menneskesyn, opdager vi, at næsten alt er ladet med værdi.

Del af normalitet
I september 2020 havde jeg 10-års jubilæum ved Hugs & Food og kan nu se tilbage på et 10-årigt virke som leder af værestedet. Jeg har haft stor frihed til at udvikle en lille arbejdsplads med stort potentiale. Vi har eksperimenteret med det pædagogiske og skubbet grænserne for, hvad kirken kan gøre i sit arbejde med og for hjemløse.  

Da værestedet flyttede fra Gothersgade til Turesensgade i 2011, skulle vi i gang med at indrette nye fysiske rammer for vores værested. Det var en unik mulighed for at tænke menneskesynet og den pædagogiske praksis med ind i de fysiske rammer. Omgivelser og indretning har en indvirkning på sindet. Derfor tillægger vi det stor værdi, at værestedet har en hjemlig og indbydende atmosfære. For hjemløse har brug for at opleve at være en del af en normalitet, for eksempel noget så simpelt som at kunne tage sig en lur i en lænestol eller få et varmt bad. 

Et kram i hverdagen
Af samme grund besluttede vi os for et nyt navn. Den Sorte Gryde signalerede et værested, der kun dækkedede de mest basale behov. Vi døbte det nye værested Hugs & Food for at signalere, at her er tilbud om et måltid, omsorg, hvile og hjælp.

Artiklen fortsætter under billedet...


En bruger har sat sig udenfor med dagens måltid fra Hugs & Food, der ligger i Nansensgade. Arkivfoto

Derfor plejer vi også at sige, at den mad, vi serverer for byens hjemløse, ikke bare mætter, men er lavet med stor omtanke for både råvarer og de mennesker, der skal spise den. Med andre ord: I Hugs & Food indeholder et godt måltid mad både omsorg, respekt og nærvær. Vi ønsker, at det kan opleves som et kram i en barsk hverdag på gaden; måltidet kan indlede en dialog i øjenhøjde og medvirke til at skabe en tillidsfuld relation. For os er der et unikt sammenspil mellem måltidet og medmenneskelighed. 

Bedre end ingenting det er ikke godt nok
Hugs & Foods pædagogiske udvikling handler om mere end indretning og æstetik. Den afspejler et ønske om vedvarende at udfordre vores menneskesyn og et opgør med en særlig måde at tænke socialt arbejde på. Den er et brud med tanken om, at en varmestue kan indrettes med genbrugsmøbler, fordi der ikke er råd til andet, og fordi grundtanken er, at sociale tilbud lige så godt kan få glæde af de kasserede møbler. De hjemløse får ofte kun tilbudt genbrugstøj. For det er da bedre end ingenting, lyder ræsonnementet. Brødet er måske daggammelt, fordi det er doneret af en bager. Bedre end ingenting. Men det sender et signal til modtagerne om, at de kan nøjes med det andenrangs. Og der skal vi da ikke være med til at fastholde dem. 

Jo hårdere, jo vigtigere at drømme
Jeg tror, at jo hårdere omstændighederne er, jo vigtigere er det at drømme. Men det er svært at drømme om et andet liv, når man sidder i en beskidt og hullet sofa og drikker nudler af en plastikkop. Man skal først og fremmest bære et håb om forandring, før man kan handle på sin livssituation. Og jo længere tid på gaden, jo sværere er det at bevare et håb om forandringspotentiale.

LÆS OGSÅ: Uden mad og drikke...

I det sociale arbejde taler man ofte om at møde folk i øjenhøjde. Det er ikke altid så let gjort, som det er sagt. Det ved vi alt om i Hugs & Food. Det kræver, at vi hele tiden tænker menneskesynet med i praksis. For de udsatte hjemløse, som vi møder, er på mange måder uden for vores samfund.De lever parallelle liv. Og de udgør en minoritetsgruppe, der næsten er usynlig i vores samfund. Det gør det uendeligt nemt for majoriteten at lægge afstand til dem og distancere sig selv fra deres nød. Man ser måske først de hjemløse, når man står bag ved en hjemløs, der skal aflevere sin flaskepant i automaten og indser, at det, som bare er ligegyldige småpenge for de fleste, faktisk kan være ren overlevelse for et andet menneske. Eller når man ser en hjemløs ligge på gaden en kold nat, hvor man selv er på vej hjem til varmen.

Artiklen er første gang udgivet i kirkemagasinet 'Domkirken' mart-maj-2021.


Justine Mitchell er daglig leder af Hugs & Food. Hun står nederst på billedet sammen med socialrådgiver Marie Christiansen. Arkivfoto.